Çarşamba, Nisan 24, 2024
Ana SayfaGenel MakaleDoç Dr Fahrettin YAĞCI

Doç Dr Fahrettin YAĞCI

Doç Dr Fahrettin YAĞCI

1944 yılında Raşatta doğdu İlk, orta ve liseyi eğitimini İstanbul’da yaptı. 1968 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden mezun oldu.

 1969’da Milli Eğitim Bakanlığı bursu ile gittiği İngiltere’de London University School of Oriental and African Studies’de yüksek lisans derecesini tamamlayan Yağcı, doktorasını London School of Economics’te tamamladı. Türkiye’ye döndüğünde İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde öğretim üyeliğine başladı. 1978-79 yılında Ankara’da DPT’de Uzun Vadeli Planlar Dairesi başkanlığını yaptı. Bir süre ODTÜ’de ders veren Yağcı, 1979’da Boğaziçi Üniversitesi’ne geçti. Ayrıca Türkiye Sınai Kalkınma Bankası’na danışmanlık yaptı. Yağcı, 1984-2006 yılları arasında Dünya Bankası’nda araştırmacı, kıdemli iktisatçı ve baş iktisatçı olarak Afrika, Asya, Ortadoğu, Doğu Avrupa ve Orta Asya’da 20’den fazla ülkede makroekonomi, kamu sektörü ekonomisi, ticaret politikası ve adem-i merkeziyetçilik alanlarında çalıştı.

1994-96 yılları arasında Dünya Bankası’nın Hindistan misyonunda ülke ekonomisti olarak görev yaptı. 2001-2003 yılları arasında ABD Ulusal Bilimler Akademisi bünyesinde bulunan Ulusal Araştırma Konseyi’nde komite üyeliği yapan Yağcı, üye süreliği boyunca Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından benimsenen uluslararası çalışma standartlarına uyum sağlama üzerine rapor hazırladı. Emekliye ayrıldığı 2006 yılından 2012’ye kadar çeşitli Dünya Bankası projelerine danışmanlık yaptı.

Doc. Dr.Fahrettin Yağcı, 2013’te en sevdiği mesleği hocalığa dönerek Boğaziçi Üniversitesi’nde “Economics of Income Inequality and Poverty” dersini verdi.

Türkiye’nin önde gelen iktisatçılarından Doç. Dr. Fahrettin Yağcı,  2015 Yılında vefat etti.
Vefatından dolayı Boğaziçi Üniversitesi’nde bir toplantıyla anıldı. Ailesi, meslektaşları ve öğrencilerinin katıldığı anma töreninde sevenleri Yağcı ile ilgili anılarını tazeledi. Hayatını sosyal bilimlere adamış olan Yağcı, uzun yıllar farklı ülkelerde Dünya Bankası için üst düzey görevlerde bulunmuş ve 2013’te en sevdiği meslek olan hocalığa dönerek Boğaziçi Üniversitesi’nde ders vermişti.

2008 Yılında tatil için Türkiye’de bulunan YAĞCI, bebekte bir çay bahçesin de Ben ve Fahrettin YÜCE ile bir araya gelmiştik. Sohbetimiz esnasın da 1970 yıllarda köyden ayrıldığı ve o seneler de köyde elektriğin olmadığı, akan derelerin son derece temiz olduğunu anlatmıştı.

 Sözlerine şöyle devam eden Yağcı, Yakın bir zaman da bir akrabam Rize’ye dolayısıyla oradan da Raşot’u ziyaret etti, bir hafta kadar köyde kaldıktan sonra bana derelerin Kirlendiğini poşet ve atıkların olduğunu söyledi. Bende size söylüyorum Roşot’a gittiğimde dereleri eğratluk ederek (hep bir araya gelerek) Temizleyerek eski haline getireceğiz demişti.

2011 Yılında Doğduğu yer olan Karaağaç Köyüne Gelen YAĞCI ile  Balatta bulunan Alabalık çiftliğinde bir araya geldik ve bizlere şunları anlattı; son olarak Yaklaşık 35 yıl önce köye geldiğini o zamandan bu zamana köyü çok beğendiğini Dünyada çok ülke gezdim bu kadar doğal ve kültürel zenginliği olan hiçbir yer görmedim. Burada sizlerden ricam bu doğanın kıymetini bilerek kirletmeden doya doya yaşamanızdır. Ayrıca kendisiyle 2008 yılında İstanbul’da yapmış olduğumuz bir röportajımızı bana hatırlatarak; Sizinle önceden yapmış olduğum söyleşide bir akrabamın bana ilettiği bilgiye göre köyde dere mahallerin kirlendiğini ve buraları çöp eğratluği ederek temizleyeceğiz demiştim. Şimdi gördüm ki vadimize ait bir dernek belirli noktalara çöp konteynerleri koymuş kirlilik sorununu ortadan kaldırmış.  Bu çalışmayı yapanları kutluyorum dedi.

Sayın Yağcı’ya 3 günlük tatilin yöremizi gezmeye yetmeyeceğini hatırlatınca, çok önemli bir proje hazırlıyoruz, bu projeyi bankada çalışırken bize müsaade etmiyorlardı, şimdi emekli oldum ve bu sorun ortadan kalktı projeyi bitirip Türk Hükümetine sunacağız demişti.

Kendisini Rahmetle anıyoruz.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Most Popular

TÜRKİYE NİNE

Osmanlıca Kelimeler

İSTİKLAL MARŞI

Recent Comments